CA  |  EN  |  ES  |  FR

Equip

Fina Puigdevall

La Fina de Les Cols regenta des del maig de l’any 1990, el Restaurant Les Cols d’Olot, del que n’és propietària i cuinera i que s’emplaça a la Masia on va néixer.
La seva cuina transmet molt amb pocs elements. Li agrada despullar els plats fins que quedi allò que Ă©s essencial, però sense perdre la poesia. És una cuina sòbria però essencial; depurada però generosa. Transmet sinceritat, equilibri, austeritat, naturalitat, d’una manera autèntica i emotiva, amb il.lusiĂł, intuĂŻciĂł i sensibilitat. És una cuina del paisatge i l’estacionalitat, del producte no viatjat. Una cuina sostenible, en un mĂłn globalitzat cada dia mĂ©s mancat d’autenticitat. La seva cuina Ă©s el reflex de la seva manera de ser. Les propostes que ofereix estan arrelades a la terra i al paisatge que l’envolta. Per això ha començat una tasca d’investigaciĂł i recuperaciĂł de l’horta tradicional de la comarca. Treballa, amb una visiĂł particular, els productes propis de la Garrotxa: el fajol, la patata de la Vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès – Ă necs i pollastres- els fesols de Santa Pau, la ratafia, el tortell d’Olot, el porc i els embotits, la truita de riu salvatge, el cargol, el senglar, la tòfona, la castanya, el nap, els bolets, les herbes i les flors…
Vol donar el més íntim i familiar però amb llenguatge d’avui. Li agrada l’enaltiment de productes humils; tenir la natura i el paisatge com a font d’inspiració; reinterpretar i adaptar els productes de la terra i del seu entorn; que la presentació jugui amb el buit o espai del plat ; el contrast tradició/avantguarda. La mateixa filosofia que ha inspirat la reforma arquitectònica del restaurant és la que inspira la seva cuina.
La Fina considera al seu equip com una perllongació de la família, pel joc de complicitats que es creen. Considera que l’objectiu del seu restaurant és donar felicitat. Per això dóna molta importància al ritual i a que es gaudeix de cadascún dels plaers que envolten la taula : el luxe de la llum i del silenci; la importància del gest i la mirada; la serenor en l’ambient; l’hospitalitat.

L’Equip

Fina Puigdevall, Manel Puigvert, Jordi Arroyo, Carme Roca, Carme Serra, Anna Busquets, Martina Puigvert, Imanol Iraola, Antonio Sala, Fouad Laazibi, Natalia Kazak, Guillem Coromina, David Castañer, Pep Reixach, Constantin Horju

Premis i distincions

Tallant d’Honor de la Cuina gironina 1994
Destinat a premiar el millor xef de cuina de la provincia de Girona.

Diploma al mèrit turístic de Catalunya 1997 atorgat per la Generalitat de Catalunya, en reconeixament de la seva destacada contribució al foment del turisme de Catalunya.

Seleccionada per figurar en el llibre “La cocina actual, los mejores platos de los grandes cocineros de Catalunya” de la periodista de TV3 Tana Collados.

Seleccionada per elaborar el sopar dels Premis Nadal de Edicions Destino (6 de gener 2001)
Premi a la Mejor Mesa atorgat per la Guia “Lo mejor de la Gastronomía” any 2003.

Seleccionada com a cuinera protagonista de l’exposició “La Cuina dels Genis del foc” organitzada per la Generalitat de Catalunya en el Palau Robert de Barcelona (del 5 de febrer al 16 de març 2004), a través del qual es pretén presentar al públic el treball dels cuiners/cuineres de més prestigi de Catalunya convertint la cuina en un art modern i innovador.

Atorgament del “Volcanet d’Or” per part de l’AssociaciĂł d’Hosteleria de la Garrotxa en reconeixament al foment, i promociĂł de la Gastronomia.

Seleccionada per elaborar el sopar dels Premis literaris Nadal dedicat a l’any Dalí 2004.
Seleccionada per participar en la campanya “Art i Gastronomia – Dalí 2004-“

Col·laboradora – patrona de la Fundació Institut Català de la Cocina.

Premi F.A.D. (Foment de les Arts Decoratives) 2003 de la OpiniĂł.

Premi d’Arquitectura de Girona 2003.

1 Estrella Michelin atorgada per la prestigiosa guia Michelin 2005

Oliva d’Or atorgada per l’AssociaciĂł de Gourmets de l’Oli d’Oliva ( desembre 2004).

Millor Restaurant escollit per la III Fira Tecnocast (Fira d’equipaments i serveis per a l’hostaleria i l’alimentació).

Contractworld Award 2005. Premi d’Arquitectura d’Ă mbit internacional, intenta buscar els millors conceptes i innovacions en el disseny de les obres.

Seleccionada per elaborar, en col·laboració amb Osona Cuina, el sopar inaugural del Fòrum Gastronòmic de Vic 2005 i l’Any de la Gastronomia.

Ampli reportatge y portada del llibre “Les plus beaux restaurants du monde” de Bethan Ryder.

Ampli reportatge i portada del llibre “Cocina catalana contemporánea” de Montserrat Palacín.

Premi atorgat per Girona Convention Bureau en la categoria de Gastronomia, en reconeixement de la tasca de promoció i innovació de les empreses dedicades al turisme que, pel seu esforç, han contribuït a impulsar l’activitat econòmica i la captació del turisme de negocis a les comarques gironines. El guardó fou lliurat en data 29 de juliol de 2005 de mans dels prínceps d’Astúries.

2 Sols, en l’edició 2006 de la Guia Campsa.

Seleccionada com a cuinera per elaborar el sopar de la “Nit del color” en la edició del Sónar a Frankfurt (octubre 2007).

Seleccionada per participar en el llibre “Los Secretos de los Chefs” Técnicas y trucos de 50 estrellas Michelin. Editorial Robinbook.

Seleccionada per elaborar el sopar del “Català de l’Any 2007”, premi atorgat per El Periódico (març 2008).

Seleccionada per participar en la col·lecció de llibres de “La Cocina en Casa, con el toque de los grandes chefs” promocionada per El Periódico.

Seleccionada per representar la cuina catalana al Salone del Gusto de Torí (Itàlia), organitzat pel moviment Slowfood, que es va celebrar del 23 al 27 d’octubre de 2008, i preparar el sopar que es va oferir el dijous 23 d’octubre.

Seleccionada per elaborar el sopar de clausura del Fòrum Gastronòmic de Girona el març del 2009 amb la participació de cuiners amb Estrelles Michelin d’arreu del món.

Seleccionada per servir un sopar a les “Nits a la Pedrera” el 23 de juliol a Barcelona.

2 Estrellas Michelin, atorgada per la prestigiosa guia Michelin 2010.

Seleccionada per servir sopar a l’Expo de Shanghai durant la setmana destinada a Espanya (27 d’agost – 2 de setembre).

Otorgament del premi Amic del Formatge 2010 donat a la fira del Formatge de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.

Seleccionada per a l’elaboració del sopar de la nit del Català de l’Any el 24 de maig 2011 a Barcelona.

Seleccionada per fer un curs sota el nom de Viscosity a la Universitat de Harvard la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre de 2011 juntament amb altres cuiners catalans i la Fundació Alicia i El Bulli.

Seleccionada per impartir un curs de Science&Cooking sota el nom de Working with Modern Thickeners a la Universitat de Harvard la setmana de l’1  al 7 d’octubre de 2012.

Seleccionada per impartir la ponència “Sintetizando el entorno” al Congrés San Sebastián Gastronomika del 7 al 10 d’octubre de 2012 al Palacio Kursaal.

Ampli reportatge i portada d’El Croquis (núm.162), una de les publicacions d’arquitectura més prestigioses i de difusió mundial, dedicats a la nova carpa del restaurant Les Cols.

L’equip RCR Arquitectes obtĂ© el Pritzker Architecture Prize 2017.